blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG mcross
ČLÁNKY
GALÉRIE
DISKUSIE
SLEDOVAŤ BLOG
Vitajte na mojom blogu
mcross



Bosses
pridal mcross 4.11. 2006 o 20:21

Poznáme ich všetci: Sú cieľom nášho snaženia, meradlom obtiažnosti hry či virtuálnym zhmotnením sadizmu autorov. Ohromní siláci, namakaní mágovia, presní strelci, tuhí draci tajomní démoni, ktorí nám nič nedarujú. Odolnejší než atómové bunkre, x-krát silnejší ako bežní vojaci/škreti/droidi, s reflexmi, ktorým sa môžu rovnať len hráči. Vždy sú spestrením hry, potešením pre unudených hráčov, alebo dôvodom sťahovania návodu. Do niektorých hier sa predsa len nehodia (WWII RTS, športové simulátory, realistické tímové akcie), ale to už je iná kapitola. Jednoducho, bossovia nemôžu hre uškodiť, naopak, ich absencia je často terčom kritiky. Tu je len pár z nich.
Dahaka (Princ of Persia: Warrior Within) - alebo zhmotnenie osudu Princa z Perzie. Princ sa zahrával s časom a Dahaka je jeho nočnou morou i trestom. Starobylý démon, nezraniteľný obyčajnými ani magickými zbraňami, s tendenciou chytať vás do chápadiel a následne.... to sa v hre presne neukazuje :-) asi zhltnúť. V určitých úrovniach naháňa Princa a tie "chytky" fakt stoja za to. Po nájdení všetkých deviatich life-upov je alternatívnym záverečným bossom (ak si vyberiete Water Sword), ktorého neskolíte len tak ľahko. Samotný súboj trvá aj 15 minút a sú to minúty plné uhýbania a trochu sekania. Vystreľuje chápadlá zo zeme i z hrude a ich dotyky sa nepríjemne odrazia na Princovom zdraví. Ak ho náhodou trafíte sekundárnou zbraňou (ktorá samozrejme nie je znovu Water Sword), poškodíte si vlastné zdravie! Odmena však stojí za to.
Darth Malak (SW: KoTOR) - klasický "darth" z hviezdnych vojen. Zlý Sith pripravený ovládnuť celý vesmír na vás čaká vo finále. Holohlavý záporák s kovovou sánkou a svetelným mečom je veľmi obtiažny v porovnaní s celkom pohodovou hrou. Prvýkrát sa s ním stretnete ešte ďaleko pred koncom, na jeho lodi Leviathan a súboj tam je celkom ľahký... lenže nielen vy, ale aj on pravdepodobne poskočil o pár levelov a tak na konci je situácia úplne iná. Vydrží DOSŤ útokov, po určitom čase si z polomŕtvych tiel doplní energiu (hnusák) a  za každým jeho úderom alebo dvoma musíte použiť lekárničku. Prakticky vždy sa trafí, čiže  niekoľko desiatok lekárničiek, najlepšie tých veľkých sa zíde. Ak sa vzdialite, rád do vás hodí svoj lightsaber, proste dá zabrať. Ale čo by ste nespravili pre "Starú Republiku"?
Vamp (Metal Gear Solid 2) - táto postavička je celkom kuul, je totiž trochu nadprirodzený v hre tváriacej sa aspoň trochu reálne. Predstaví sa ako vrah elitnej jednotky SEALS, ktorých si vychutná. Doslova. Jeho schopnosť vyhnúť sa guľkám či desaťmetrové skoky dávajú tušiť, že niečo nie je v poriadku. V ďalšom videu dokonca schytá guľku medzi oči, aby ich po minúte otvoril s povzdychom, že nemôže zomrieť dvakrát... V súboji s nim používate zbrane typu Nikita, Stinger alebo granátomet RGB6 a ajtak ste v nevýhode. Vamp pritom len hádže nože. Ale ako! Uhnúť sa im nie je vôbec ľahké a počas celého súboja prakticky nemáte čas zamieriť a vystreliť. Niekedy špeciálnym nožom môže zasiahnuť váš TIEŇ! a tým vás znehybniť. Sem tam si skočí do vysoko toxickej tekutiny, kde ho môžte potešiť granátom ale na súši je veľmi nestabilným cieľom. Po tomto súboji ešte nasleduje jeden a to sniperský, keď sa snažíte odstreliť ho skôr ako zabije Emmu. Až po ňom  je definitívne von z hry. Alebo nie?
Boris (Max Payne) - niekde na začiatku Part II: A cold day in hell vás kontaktuje istý Vlad, ktorý sa potrebuje zbaviť Borisa. Vraj vie, o čo Maxovi ide a teda v snahe odvďačiť sa ako odmenu Maxovi sľúbi
toľko zbraní, koľko unesie. Je to ponuka, ktorú nemožno odmietnuť a tak sa Max vydáva do prístavu (jedna z najlepších a najatmosférickejších pasáží tejto skvelej hry) za Borisom. Po niekoľkých minútach strieľania a save/loadovania sa k nemu skutočne dostanete a ako pravý Rus má tuhý korienok. Stojí na opačnom konci miestnosti a ak doňho takto vypálite 2 zásobníky z Dual Ingrams, je pripravený to vydržať. Sám strieľa presne a aj silno, takže sa vám náhle zvýši spotreba Painkillerov. Jedinou šancou je priamy nábeh sa stáleho držania "fire button" a mierenia na jeho hlavu. Možno to  Boris nevydrží a cesta k zbraňovému raju je voľná!
Cyberdemon (Doom 3) - povestný vládca pekiel známy už z minulosti ako najsilnejšie monštrum v  najlegendárnejšej strieľačke... To je celkom dobrá povesť. Škoda len, že takýmto obávaným  Bossom nebol aj v novodobom pokračovaní Doma. Počas celej hry o ňom takmer nepadne zmienka, niečo začínate tušiť až  po návrate z pekla a získaní  SoulCube - kocky duší. Pred samotným súbojom  sa maximálne vybavíte všetkými možnými zbraňami a hurá do toho! Po vstupe do jaskynnej haly, kde sa má súboj odohrať vás zaujme obrovský stĺp, až  na to, že tým stĺpom je noha vášho protivníka... Cyberdemon je zraniteľný len kockou duší, ktorá sa nabije po piatich zabitých nepriateľoch. Čo vôbec nie je problém, keďže malých Impov je tu habadej a raketometom ich pokosíte celkom solídne. Na Cyberdemona stačí párkrat použiť kocku duší a je po paráde. Počas súboja ste skoro vždy na opačnej strane diery a tak sa k vám skoro ani nedostane a jeho raketomet je celkom pomalý a predvídateľný. Trochu škoda.
Kangaxx (Baldur's Gate) - ak ste niekedy počuli aspoň časť rozhovoru dvoch milovníkov "Black Isle RPGs" , možno ste zachytili niečo o nezničiteľnom protivníkovi a miliónoch márnych pokusov - tak to je on. Poďme pekne po poriadku. Vždy, keď vo svete Forgotten Realms natrafíte na Licha, ste unlucky ones. Tento silný nekromancer tu má akési zvláštne posilnené postavenie a na jeho zdolanie potrebujete využiť každého z členov vašej partie (podotýkam, že solídne namakaných) maximálne efektívne. Lich po vás hádže veľmi silné kúzla najvyššej úrovne typu Kvílenie banší, Prst smrti ale absolútnou lahôdkou je Zastavenie času. Snáď viete, čo vás potom čaká. Toto bol obyčajný Lich. Lenže Kangaxx je Demilich. To znamená, že je to poloboh... a tu teda končí každá sranda. Skúste naňo zaútočiť len tak naľahko a garantujem vám, že si ani neškrtnete... Kangaxx ostane "Uninjured" , kým vy budete spať spánkom večným.  Je zraniteľný dokopy asi tromi zbraňami v celej hre a schopný uväzniť vás všetkých postupne a toto kúzlo len tak ľahko neodčiníte. Ja som ho nedokázal zničiť, a to ani na easy :-)) podobne ako väčšina obyčajných hráčov. Na internete sú špeciálne návody, ako zničiť len jeho, no pochopiť ich nie je žiadna sranda. Skrátka, tu autori malilinko prestrelili.
Apocalypse (Silver) - celá hra Silver sa točí viac - menej okolo nájdenia Davidovej snúbenice Jennifer a popri tom aj okolo záchrany sveta :-) Jenn uniesol veľký silný Fuge (mimochodom tiež solídny boss), aby ju priviedol svojmu otcovi, Silverovi, ktorý má sobášom získať moc nad svetom. Na konci hry Silver padne, všetci sa tešia, vy čakáte na outro... keď tu zrazu sa ozve dunivý hlas, ktorého majiteľ sa domáha pomsty za Silvera. Jedná sa o Apocalypse - boha zla, vojen a nenávisti, ktorého David s pomocou Nemesis-a musí zničiť. Na tento súboj máte 1 zbraň, 1 kombo (nabije sa približne po minúte, takže útočite len málokedy) a žiadne podporné prostriedky! Ak bol Silver celkom tuhý tak tento chlapík (skôr démon) je ako zo žuly. Vybuchujúce krátery, ohnivé gule, žeravé blesky a silný "melee attack" spôsobia viaceré neúspešné pokusy. A ešte perlička - medzi ním a Silverom nie je savepoint, takže každý neúspešný pokus znamená... veď viete čo. Ale inak dôstojné zakončenie krásnej hry.

Tiny (Crash Bandicoot 2) - možno sa vám zdá, že takáto infantilná hra tu nemá čo hľadať. Ale všetci tí, čo túto skvelú pseudo 3D arkádu hrali, mi dajú za pravdu, že bossovia tu boli stvárnení vynikajúco. Hra pozostávala z piatich poschodí, oddelených práve bossfightmi. Tiny, "drobný" vĺčik (ako napovedá meno), oddeľuje 3. a 4. poschodie a menej skúsení hráči ostanú v tom treťom ešte dosť dlho. Súboj s ním sa odohráva na deviatich malých ostrovčekoch, usporiadaných do štvorca. Tiny vás naháňa a vy skáčete z jedného na druhý. A skáčete. Tri ostrovčeky zablikajú a spadnú. Skáčete. Znovu nejaké zmiznú. Ak ste stáli na nich... spadnete aj vy. End. Ak tam stál Tiny, spadne on a tretina súboja je za vami. Easy, nie? Len pripomeniem, že prvýkrát zostanú tri, potom dva a nakoniec jeden jediný ostrovček, na ktorom musíte zostať. Dá to trochu práce, ale dá sa to zvládnuť.




Prístupov 3599
Kvalita článku
hlasov 0

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Hadaj
[ 30.11.2006] (príspevkov 0)
Bosses
[ 4.11.2006] (príspevkov 0)
Je to len strata času?
[ 17.10.2006] (príspevkov 6)